Billigaste elavtalet
När elpriserna skenar vill allt fler hitta det billigaste elavtalet som man kan teckna i dagens läge. Det finns mycket man måste tänka på när man letar efter det billigaste elavtalet, bland annat om man vill ha ett elavtal med fast pris eller med rörligt pris. Här nedan får du massor av matnyttig information kring vad som är bra att känna till när du letar efter det billigaste elavtalet.
- Billigaste elavtalet
- Jämför olika elbolag i Sverige
- Hitta det billigaste elavtalet
- Få koll på månadskostnaden
- Elbolag som erbjuder billiga elavtal i Sverige
- Vanliga misstag när man letar efter det billigaste elavtalet
- Vad kännetecknar billiga elavtal?
- Är det billigaste avtalet ett avtal med rörligt pris?
- Andra viktiga faktorer när man letar efter det billigaste elavtalet
- Saker att se upp för när man letar efter det billigaste elavtalet
- Ett lågt påslag ger billigare elavtal
- Rabatter kan ge det billigaste elavtalet
- Frågor & svar
- Fortum
- Skellefteå Kraft
- Elskling
- Enkla Elbolaget
- Tibber
- Cheap Energy
- Mölndal Energi
- Greenely
- Telinet Energi
- Kärnfull Energi
Jämför olika elbolag i Sverige
Oavsett var i Sverige du bor så är det enkelt att byta elleverantör. Den största anledningen till att det är enkelt är att den elbolaget man byter till ofta brukar ta ansvar för att sköt hela bytet så att du som kund inte behöver göra någonting. Det betyder att man som kund kan fokusera helt och hållet på att hitta ett elavtal som är bättre än det nuvarande avtal man har.
När man tecknar ett nytt elavtal kommer det nya bolaget att kontakta ditt gamla elbolag för att komma överens om startdatum och dylikt. Detta är väldigt bra för dig som kund eftersom du då slipper att betala för två elleverantörer samtidigt under en övergångsperiod. Däremot kan det innebära att det dröjer innan ditt nya elavtal kickar igång då det gamla elavtalet kan ha en uppsägningstid som då måste löpa ut först.
Därför är det bra att alltid kontrollera hur lång uppsägningstiden är på ditt elavtal när du jämför olika elbolag och letar efter det billigaste elavtalet. Särskilt elavtal med fast pris brukar ha bindningstid som ofta är på minst ett antal månader. Elavtal med rörligt pris brukar ha kortare om ens någon uppsägningstid.
När du ska jämföra olika elbolag i Sverige i jakt på det billigaste elavtalet så finns det många olika elbolag att välja mellan på den svenska marknaden. Vilka erbjudanden och villkor som finns skiljer sig mycket mellan dessa olika elbolag. En annan stor skillnad är att vissa bolag bara levererar el medan andra äger hela eller delar av elnätet. Det finns också ett antal bolag som också producerar egen el.
När man jämför olika elbolag och tittar på vilket elavtal som är bäst kan det kännas som en svår uppgift. Särskilt med tanke på att det tar ganska lång tid att jämföra olika elbolag och dessutom finns det många detaljer att ta hänsyn till.
Hitta det billigaste elavtalet
Eftersom elpriset ofta skiftar och de olika leverantörerna ständigt uppdaterar sina avtal och villkor är det svårt att slå fast vilket elbolag som är billigast. Det kan som sagt skifta om någon dag eller någon månad. Några elbolag som haft låga priser på senare tid och är värda att nämnas är Fortum, Enkla Elbolaget, Greenely, Cheap Energy och Skellefteå Kraft.
Dessa elbolag erbjuder elavtal till en relativt billig kostnad och håller samtidigt hög kvalitet. Detta är något som är viktigt för många, nämligen att elen är både billig, pålitlig och bra. Alla dessa parametrar stämmer in på elbolagen som nämndes ovan.
Få koll på månadskostnaden
Att hitta det elavtal som ger dig lägst månadskostnad är som sagt inte det lättaste. Detta gäller även om man tecknar ett elavtal hos ett elbolag som erbjuder fast pris eftersom det inte bara är den fasta avgiften som bestämmer priset. Man behöver också hålla koll på avgifter samt elbolagets eget påslag eftersom detta alltid är kostnader som tillkommer.
När man har adderat alla dessa kostnader får man bättre koll på ungefär hur mycket elkostnaden kommer att bli varje månad. Påslaget innebär den avgift som elbolaget lägger på när de själva har köpt in el. Påslaget finns för att täcka elbolagets utgifter men även för att se till att de går med vinst. Att det tillkommer ett påslag är därmed inte något konstigt.
Hur stort påslaget är skiljer sig mellan olika elbolag och detta är definitivt något som man som kund behöver ta med i beräkningen. Påslaget har en direkt inverkan på din månadskostnad och bör således vara med i kalkylen när man jämför olika elbolag.
Elbolag som erbjuder billiga elavtal i Sverige
Det finns flera olika saker på att elbolag erbjuder billiga och bra avtal. Ett bra sätt att hitta elbolag med bra och billiga avtal är att titta efter vilka elbolag som har många kunder. Att ett elbolag har många kunder bådar gott eftersom det betyder att många kunder väljer just det elbolaget av en anledning. Dock är det inte hundra procent säkert att det är det billigaste elbolaget.
Det största elbolaget på den svenska marknaden just nu är Fortum. Det är en stor leverantör av el som har omkring en miljon kunder i hela landet. Detta är en tydlig indikation på att Fortum vet vad de sysslar med och de lyckas locka många kunder då de erbjuder en bra tjänst.
Något annat som är väldigt bra med Fortum är att de erbjuder ett elavtal till ett rimligt månadspris samt har generösa erbjudanden riktat till nya kunder, vilket har bidragit till att de numera har många nöjda kunder.
Vanliga misstag när man letar efter det billigaste elavtalet
Att leta efter det billigaste elavtalet är både tidskrävande och svårt för kunderna på den svenska elmarknaden. Utbudet av olika elbolag att jämföra är stort med tanke på att det finns över ett hundra elbolag på den svenska marknaden.
Ett vanligt misstag som många kunder gör när de jämför olika elavtal är att inte räkna med påslaget som elbolagen lägger på varje månad. Påslaget läggs ovanpå inköpspriset på el och detta påslag ska bland annat ersätta leverantören för certifikat, ursprungsmärkning och avgifter till Svenska Kraftnät och Nord Pool.
Påslaget är en avgift som tillkommer varje månad så det är en kostnad som är viktig att ha med i beräkningen. För att se vilka kostnader och påslag olika elbolag erbjuder kan det vara en bra idé att använda sig av en jämförelsetjänst som räknar ut ditt totala elpris inklusive alla påslag och avgifter som de olika elbolagen tar ut.
Vad kännetecknar billiga elavtal?
Ett bra sätt att teckna ett billigt elavtal är att teckna ett avtal med ett elbolag som har ett påslag som understiger 8 öre per kilowattimme inklusive såväl kostnaden för moms samt elcertifikat. Utöver påslaget tillkommer dessutom alltid en fast månadsavgift. Hos de flesta elbolag på den svenska marknaden ligger den kostnaden mellan 40 och 80 kronor i månaden inklusive moms. Det finns också ett fåtal elbolag som har en fast månadsavgift som överstiger 80 kronor men dessa elbolag är som regel dyrare.
Något annat som kännetecknar billiga elbolag är att de erbjuder generösa rabatter för att locka nya kunder. För dig som kund kan detta vara ett väldigt bra sätt att säkerställa att du får det billigaste elavtalet som är möjligt.
Är det billigaste avtalet ett avtal med rörligt pris?
Ett bra sätt att få det billigaste möjliga elavtalet kan vara att välja ett avtal med rörligt pris som följer det aktuella spotpriset hos Nord Pool, vilket är den elbörs som sätter standarden för de svenska och europeiska elpriserna.
Tittar man historiskt så har ett elavtal med rörligt pris varit den billigaste avtalsformen, särskilt när man jämför olika elavtal under en längre tidshorisont som exempelvis flera år. Detta kom Energimarknadsinspektionen fram till när de gjorde en stor utredning och jämförde fasta och rörliga elpriser under perioden 2014-2018.
Något som kan ge det billigaste elavtalet är att anpassa som konsumtion av el till timspotpriserna på elbörsen Nord Pool. Detta kan man göra genom att teckna ett rörligt elavtal där mätningen sker per timme.
När man tecknar ett sådant avtal behöver man ha en elmätare som kan läsa av förbrukningen varje timme. Om man inte har en sådan mätare i hemmet är nätägaren skyldig att installera en sådan mätare kostnadsfritt.
Andra viktiga faktorer när man letar efter det billigaste elavtalet
Det finns fler saker än bara pris, påslag och avgifter att ta hänsyn till när man letar efter det billigaste elavtalet eller det bästa elavtalet. Utöver ett bra pris så är det också viktigt att se över hur nöjda de befintliga kunderna till ett elbolag är innan man binder upp sig på ett avtal. Detta är särskilt viktigt när det gäller elhandel eftersom olika elbolag har fått vitt skilda recensioner från kunder som är allt ifrån lyriska till djupt missnöjda.
Ett elbolag värt att hålla ögonen på är Mölndal Energi. De har nämligen visat sig ha 8% billigare el än marknadsmedelpriset i elområde 3.
Saker att se upp för när man letar efter det billigaste elavtalet
På den svenska elmarknaden finns det idag ett stort antal elbolag som säger att de erbjuder billig el eller el till en kostnad av inköpspriset. Här gäller det att syna elbolagen i sömmarna eftersom att inköpspris betyder olika saker hos olika elhandlare, samt att vissa elbolag som skyltar med billiga priser egentligen är dyrare än genomsnittet efter påslag och andra avgifter som tillkommer.
För att öka chanserna för ett billigt elpris är det bästa alternativet oftast att välja ett elavtal med rörligt pris och låga påslag och avgifter.
Ett lågt påslag ger billigare elavtal
Det låter kanske som något som säger sig självt, det faktum att ett lågt påslag ger ett billigare elavtal, men det är många som glömmer att ta med detta i beräkningen. Extra viktigt att se över hur högt påslaget är blir det för den som konsumerar mycket el varje månad, till exempel en person som bor i en villa och har eluppvärmning av fastigheten.
Påslaget läggs vanligtvis till på spotpriset och det innebär alltså att den som förbrukar mer el även får betala mer för påslaget.
Det finns flera olika kostnader som ingår i elbolagens påslag. Bland annat kan det röra sig om ett miljöpåslag, det vill säga ett extra påslag för att täcka elbolagets kostnader som uppstår när bolaget gör miljövänliga val som också är dyrare.
Det kan också handla om påslag för elcertifikat, vilket innebär den avgift som alla elbolag betalar för att köpa in förnyelsebar energi. Elbolagen har också kostnader i form av avgifter till Nord Pool och dessa utgifter ska påslaget täcka.
Rabatter kan ge det billigaste elavtalet
Varje år behåller 9 av 10 svenskar sitt befintliga elavtal enligt en rapport från SCB (Statistiska Centralbyrån). Detta betyder att det är ganska ovanligt att kunder överger ett bolag och binder upp sig hos ett annat. För att locka nya kunder anstränger sig elbolagen därför hårt för att erbjuda ett betydligt billigare elpris och även rabatter för nya kunder.
Två bolag som har utmärkt sig genom att erbjuda generösa rabatter är Telge Energi och Fortum. Mölndal Energi erbjuder till exempel nya kunder tolv månader avgiftsfritt vilket blir många hundralappar i rabatt sett över hela året. I skrivandes stund erbjuder dessutom Fortum rabatt för nya kunder i ett helt år.
Något som är viktigt att känna till gällande rabatter är att de normalt sett bara gäller under en begränsad tidsperiod. För den som letar efter det billigaste elavtalet ska detta helt klart tas med i beräkningen men rabatten bör inte vara den enda faktorn som avgör vilket elbolag du som kund tecknar ett avtal hos.
Frågor & svar
Vilket elbolag har billigaste elen?
Det är svårt att ge något entydigt svar på den frågan eftersom att bolagens priser och erbjudanden ständigt förändras. Några elbolag som allmänt anses vara bland de billigaste är Fortum, Enkla Elbolaget, Greenely, Cheap Energy och Skellefteå Kraft.
Hur kan man få billigare el?
Det bästa sättet att få billigare el är att teckna ett nytt elavtal med ett bolag som både erbjuder en billigare månadskostnad men samtidigt också bättre priser för nya kunder. Genom att byta elleverantör till en billigare sådan får man billigare el varje månad.
Vilken tid på dygnet är elen som billigast?
Normalt sett är elen billigast under natten. Sett över längre tid är det då som timspotpriserna på elbörsen är som lägst.
Är strömmen billigare på helgen?
Det beror på. Under normala helger tillbringar många sin tid på andra platser än i hemmet och detta gör att såväl förbrukningen som elpriset minskar. Under helger med sämre väder kan elpriset dock bli mycket dyrare än under andra dagar.