Bästaelpris logo

Byta elavtal

Att byta elavtal är ofta ett bra sätt att få ned elräkningen eftersom man oftast byter till ett elavtal som har kommit med ett bättre erbjudande. Vanligtvis är det något som många svenskar missar att göra, men nu när elpriserna har börjat skjuta i höjden så är det allt fler som är intresserade av att byta elavtal.

Byta elavtal

Enkla steg för att byta elavtal

När du har bestämt dig för att byta elavtal så är processen för att genomföra bytet enkel och går snabbt och smidigt. I många fall går det att få till ett byte av elavtal bara genom ett telefonsamtal till en annan elleverantör. Här nedan går vi igenom några enkla steg som kan hjälpa dig på vägen om du funderar på att byta elavtal.

Ett bra första steg är att kontrollera hos vilket elbolag du har ditt elavtal tecknat idag. I samband med detta är det bra att även kolla upp vilket anläggnings-id samt områdes-id som du har. Det är också viktigt att se över eventuella uppsägningstider eller bindningstider som kan gälla. Om du har ett tidsbestämt avtal som inte löpt ut ännu kan du i vissa fall få betala en avgift om du vill säga upp ditt avtal i förtid.

När du har koll på all denna information är det bara att kontakta ditt nuvarande elbolag och meddela att du vill säga upp ditt nuvarande avtal. Information om hur du säger upp avtalet finns i de flesta fall på elbolagets hemsida. Vissa elbolag kräver att du ringer dem men hos vissa räcker det med att fylla i ett formulär eller skicka ett mail.

Innan du tar detta samtal är det viktigt att jämföra erbjudanden hos olika elbolag så att du vet hos vilket elbolag du vill teckna ditt nya avtal. Oavsett på vilket sätt du säger upp ditt befintliga elavtal så ska du få en skriftlig bekräftelse på uppsägningen från elbolaget. Denna bekräftelse behöver du spara. Du kan sedan använda den för att meddela ditt nya elbolag när det är dags för dem att koppla in din el.

Nästa steg är att kontakta det nya elbolaget som man vill teckna ett avtal hos. Ett bra tips är att göra detta i god tid innan den dag du önskar att bytet sker. Elbolagen behöver i vanliga fall upp till en månad på sig för att kunna genomföra bytet. För att se till att du är helt säker på att uppsägningen kommer fram ordentligt och att den uppfattas på rätt sätt är det bästa att skicka in dig skriftligen via mail. Detta gör också så att du har sparad dokumentation på att ditt gamla elavtal faktiskt är uppsagt.

När du sedan har tecknat ett nytt elavtal med ett nytt elbolag så kommer det nya elbolaget att kontakta ditt elnätsföretag och informera dem om bytet. Detta behöver du alltså inte bekymra dig om att göra själv. Elnätsföretaget är det företag som äger elnätet där du bor och det är också de som ser till att elen kommer fram till din bostad.

Jämför olika elbolag när du ska byta elavtal

När man väl har bestämt sig för att byta elavtal är det viktigt att jämföra flera olika elbolag och se över vilka priser och erbjudanden som du kan ta del av. Det är också viktigt att titta efter vilket rykte elbolagen har samt hur kunder har recenserat bolaget hos oberoende recensions-tjänster på nätet.

Det finns många goda anledningar till att byta elavtal. En fullt legitim sådan är att du helt enkelt upplever att elpriser har blivit för högt hos ett bolag och vill hitta ett elbolag som erbjuder bättre priser. En annan bra anledning är om du har ett elavtal med fast pris men vill byta till ett elbolag som erbjuder rörligt pris.

Tvärtom kan det också vara en fullt legitim anledning att vilja byta elavtal om man har ett rörligt avtal som man upplever blir för dyrt och istället vill ha säkerheten och tryggheten som man får med ett elavtal med fast pris eftersom man då vet hur stor elkostnaden kommer att bli varje månad.

Byta elavtal till ett med fast pris

På senare tiden har elpriserna som bekant varierat kraftigt. Detta betyder att färre elbolag än vanligt erbjuder elavtal med fast pris och orsaken till detta är självklart att det är riskabelt för elbolagen att erbjuda fasta priser på en marknad där inköpspriset riskerar att stiga kraftigt.

När man ska teckna ett fast avtal är det viktigt att ha koll på elprisets utveckling. Som konsument vill man förstås gärna slippa att binda upp sig på ett dyrt avtal som gäller över en längre tid.

För alla som vill kunna planera sin ekonomi är fast pris att rekommendera eftersom man då vet redan på förhand vad elen kommer att kosta per kilowattimme. Det priset gäller då över hela avtalsperioden oavsett om priserna på elbörsen går upp eller ner.

När man ingår ett bundet elavtal är det standard att avtalet kommer med en bindningstid. De vanligaste bindningstiderna är ett, två eller tre år. Beloppet på fakturan kommer fortfarande att variera månad för månad och detta beror på att elanvändningen varierar, särskilt för den som värmer sin bostad med el och därmed har en mycket högre förbrukning under de kalla vintermånaderna.

En annan viktig sak att känna till om ett fast avtal är att det kan vara bundet över en viss tid. Om du tecknar ett tidsbestämt fast avtal är ditt elbolag skyldigt att meddela dig om när avtalet upphör. Detta måste de göra som tidigast 90 dagar innan och som senast 60 dagar innan avtalet upphör. De är också skyldiga att informera dig om konsekvenserna av detta.

Om du hamnar i den situationen är det viktigt att teckna ett nytt avtal med någon elleverantör inom ramen för den uppsägningstid som finns angiven i avtalet, annars kommer ditt nuvarande elbolag per automatik att binda upp dig på ett nytt avtal som kanske inte passar dig och dina önskemål.

Byta elavtal till ett med fast pris

Att tänka på om du vill byta elavtal till ett med rörligt pris

Ett alternativ som tidigare var väldigt populära är de så kallade rörliga avtalen. Ett rörligt elavtal betyder att du som kund betalar ett pris per kilowattimme som utgår från det genomsnittliga priset som gäller för stunden på elbörsen. Detta pris kallas med ett annat ord för spotpriset.

Spotpriset baseras på det genomsnittliga priset på elbörsen den gångna månaden och utöver detta tillkommer elbolagets eget påslag plus moms. Med ett rörligt elavtal går priset upp och ner under året, men det förändras bara en gång i månaden.

När man ingår ett månadsbaserat rörligt avtal har man två typer av sådana avtal att välja mellan och det handlar då om löpande eller tidsbestämda avtal. Om du väljer att teckna ett löpande avtal kan du säga upp det när som helst. Men kom ihåg att det alltid tillkommer en viss uppsägningstid.

Om du tecknat ett tidsbestämt elavtal kan du däremot inte säga upp avtalet när du vill, utan du har då bundit upp dig till att köpa el från ett och samma elbolag under hela avtalstiden. Elbolag får dock med rådande regelverk inte erbjuda rörligt pris till kunder med en bindningstid som överstiger tre månader.

Något som är viktigt att tänka på innan du tecknar ett rörligt avtal är att det pris per kilowattimme som gäller när du tecknar avtalet kan höjas. Detta är risken med rörliga avtal. Givetvis finns det en positiv aspekt med att priset kan röra sig också. Priset kan givetvis röra sig nedåt och du kan då få ett lägre pris än det aktuella pris som gällde när du ingick avtalet.

En annan sak som är bra att känna till är att det inte spelar någon roll ekonomiskt när på dygnet du använder el. Priset baseras alltid på de genomsnittliga timpriserna på elbörsen. Elpriset är alltså inte direkt kopplat till vilken tid på dygnet du själv förbrukar elen.

Ska man byta elavtal till ett med timpriser?

En annan typ av elavtal som ger en annan typ av elpriser är avtalen med så kallade timpriser. Detta innebär att det är ett rörligt pris som debiteras per timme. Med ett timprisavtal uppdateras elpriset varje timme på elbörsen och det är detta pris du som kund får betala. Utöver detta tillkommer även här elbolagets eget påslag samt moms.

Hur stor din elkostnad blir beror alltså på när på dygnet du använder el samt vad det aktuella timpriset är då. Priset varierar kraftigt över dygnets alla timmar. En bra tumregel är att elen oftast är billigare när färre använder den, det vill säga på natten.

Det finns givetvis både fördelar och nackdelar med ett timprisavtal. En stor fördel att du med ett sådant avtal själv kan flytta användningen av el och styra dessa mot dygnets billigaste timmar.

En annan fördel är att elbolagets påslag ofta är lägre eftersom elbolaget slipper räkna med risken för att elpriset går upp. Som kund får du då en betydligt mer detaljerad bild av din elanvändning eftersom flera elbolag som erbjuder denna typen av avtal också ger dig möjligheten att se mer information via deras hemsida.

Något annat som är bra med timpriser är att man hjälper andra när man har ett timbaserat elavtal och anpassar sin elanvändning efter spotpriset. Då bidrar man till att avlasta hela det svenska elnätet när det är som mest ansträngt. Detta bidrar i sin tur till lägre kostnader för elhandel och distribution av el i hela riket. Denna positiva sidoeffekt brukar kallas för att man bidrar med flexibilitet.

Hur fungerar då spotpriset? På elbörsen så fastställs spotpriset 24 timmar i förväg. Det gör att du alltid kan se när elen är som dyrast och billigast och du kan därmed anpassa din elförbrukning.

En timbaserat elavtal passar för den som vill ha bra koll på sin elanvändning. Det passar också väldigt bra för alla som vill och kan anpassa sin förbrukning efter timpriserna på elbörsen. För att kunna läsa av detta detta krävs det att man har en elmätare som klarar av att mäta elanvändning per timme.

Om du inte har en sådan elmätare så är ditt elnätsföretag skyldigt att installera en sådan inom tre månader. Installationen ska dessutom ske gratis enligt nuvarande regelverk. Detta är något som dessutom ska ske per automatik om du tecknar ett timprisavtal hos ett elbolag.

Något som har gjort att allt fler väljer att teckna ett timbaserat elavtal är att det finns allt fler automatiska och smarta system som går att använda för att styra förbrukningen mot de timmar då elpriset är som billigast.

Samtidigt är det dags att höja en varningsflagga här. Ett elavtal som baseras på timpris passar inte alls för den som inte håller koll på spotpriset. För den som inte anpassar sig efter spotpriset kan ett sådant elavtal nämligen bli betydligt dyrare.

Ska man byta elavtal till ett med rörligt pris?

Det beror helt och hållet på din situation samt om du är bekväm med att elpriset kan gå upp eller ner. Om du absolut behöver ha koll på hur stor elkostnaden blir varje månad så är det bättre att ha ett elavtal med fast pris. Om du däremot tycker det är okej att elpriset går upp och ner under avtalsperioden så kan ett rörligt avtal vara att föredra eftersom det historiskt sett har visat sig vara billigare över tid jämfört med ett avtal med fast pris.

Ska man byta elavtal till ett med timpriser?

Frågor & svar

Vilket elbolag är billigast 2024?

Vilket elbolag som är billigast varierar ofta eftersom elbolagen ofta justerar sina priser och kommer med nya erbjudanden. Ett bra sätt att ta reda på vilket elbolag som är billigast är att jämföra med hjälp av Elskling.

Vad kostar det att byta elavtal?

Vanligtvis är det helt gratis att byta elavtal. Den enda kostnaden som kan tillkomma är en avgift för att avsluta sitt nuvarande elavtal om man sitter fast med bindningstid.

Är det lönt att byta elbolag?

För de allra flesta är det en bra idé att byta elbolag eftersom man har goda chanser att få billigare elpriser och bättre villkor när man byter elbolag.

Hur ofta bör man byta elavtal?

Det kan vara en bra idé att byta elavtal en gång om året då man ofta får starterbjudanden som gäller under ett års tid.


Bra elleverantörer i mars 2024:

Låna hos Fortum

Fortum

  • En bra prisgaranti
  • Fossilfri el ingår alltid
  • Bra rabatter för nya kunder
Låna hos Cheap Energy

Cheap Energy

  • All el är fossilfri
  • Ofta generösa rabatter för nya kunder
  • Bra priser oavsett vilket avtal man väljer
Låna hos Tibber

Tibber

  • Timpris helt utan påslag
  • Ingen bindningstid och enkelt byte
  • Följ förbrukning & kostnad i realtid
Låna hos Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft

  • Bra rabatter för nya kunder
  • Ingen bindningstid på rörliga elavtal
  • 100 procent el från förnyelsebara källor
Låna hos Greenely

Greenely

  • Sköter hela bytet åt dig
  • Se din elanvändning och eldata
  • Möjlighet att se sin estimerade faktura
Låna hos Telinet Energi

Telinet Energi

  • Bra val av elavtal med timpris
  • Se förbrukning i deras trevliga app
  • Erbjuder el från förnyelsebara källor
Låna hos Telge Energi

Telge Energi

  • Timpris utan bindningstid
  • Möjligt att välja månadspris
  • Certifierad med Schysst Elhandel
Låna hos Kärnfull Energi

Kärnfull Energi

  • 100% kärnkraft till timpris
  • Ca 3 öre per kilowattimme i påslag
  • Stöd svenska kärnkraftverk och forskning
Låna hos Stockholms Elbolag

Stockholms Elbolag

  • 100 procent fossilfri el
  • Välj mellan fast eller rörligt pris
  • Teckna ett elavtal direkt på hemsidan
Låna hos Elskling

Elskling

  • Jämför många olika elavtal
  • Bra kundtjänst via telefon
  • Priser från flera olika elbolag