Bästaelpris logo

Fast eller rörligt elpris

Med de skenande elpriserna vi har sett under det senaste året så är det många svenskar som börjar se sig om efter ett nytt elavtal. En vanlig fråga många ställer sig är om det är bäst att teckna ett avtal med fast eller rörligt elpris. I den här artikeln går vi igenom för- och nackdelarna med ett fast elpris respektive ett rörligt elpris.

Fast eller rörligt elpris

Två olika typer av elavtal

Är ett elavtal med fast pris eller ett med rörligt pris egentligen billigast? Det är en fråga som många funderar över nu när elpriserna skjuter i höjden och många funderar på att teckna nya elavtal. Faktum är att det finns för- och nackdelar med både rörligt elpris och fast elpris och det är svårt att vet på förhand vilken typ av elavtal som i slutänden ger ett billigare elpris.

Historiskt sett har ett avtal med rörligt elpris visat sig vara billigare men det finns inga garantier för att det kommer att vara så i framtiden. Det finns heller inga garantier för att det kommer att vara billigare i framtiden, även om chansen för det givetvis finns.

Skillnader mellan fast och rörligt elpris

Det finns stora skillnader mellan elavtal med fast elpris och avtal med rörligt elpris. Den största skillnaden är att kostnaden för el är svår att förutse när man har ett rörligt avtal. Med ett fast pris vet man precis vad elen kommer att kosta varje månad medan priset kan variera stort från månad till månad med ett rörligt elavtal.

Att ha ett rörligt elavtal kan vara en stor risk om din ekonomi inte tillåter oväntade utgifter. Det är också svårare att jämföra olika elbolag om du har ett rörligt pris eftersom du hela tiden då jämför föregående månads priser vilka inte gäller längre. Om man har ett rörligt elpris är det bra att vara beredd på att snabbt byta elavtal om det elbolag man har avtal hos fakturerar alldeles för höga priser. För att kunna göra detta gäller det att man har tecknat sitt avtal hos ett elbolag som erbjuder korta eller allra helst inga bindningstider.

Med ett fast elpris vet man precis vad elen kommer att kosta varje månad. På längre sikt kan det dock visa sig vara dyrare att ha ett avtal med fast elpris jämfört med ett rörligt elpris. Med ett fast elpris kan man inte dra nytta av låga elpriser under de månader då tillgången på ström är stor. Med ett fast elpris kostar elen alltid lika mycket per kWh du använder men själva månadsfakturan blir större eller mindre beroende på hur mycket el du använder varje månad.

Är det billigare med ett rörligt elpris?

För en vanlig villa med eluppvärmning kan prisskillnaden mellan ett fast och ett rörligt elpris vara stor. Det kan röra sig om flera tusenlappar varje år. Det som historiskt sett har visat sig vara billigare är att teckna ett elavtal med ett rörligt elpris. Anledningen till att det varit billigare än ett fast pris är att elbolagen tar en risk när de erbjuder ett fast pris eftersom de inte kan förutse prisutvecklingen under avtalets bindningstid. Risken de tar är att inköpspriset på el ska öka vilket då leder till att elbolagets vinstmarginal försvinner.

När man väljer ett elavtal med ett rörligt pris så slipper man betala för att elbolaget tar någon risk. Risken tar man i stället själv som kund och för detta belönas man i vanliga fall med ett lägre pris. Detta gäller dock endast om man tittar över långa perioder som ett par års tid, exempelvis. Enskilda månader kan det dock vara betydligt dyrare med ett rörligt elavtal.

Hur ska man tänka kring rörligt elpris?

Något som är väldigt viktigt att tänka på när man tecknar ett elavtal med rörligt elpris är att välja ett avtal med kort bindningstid samt kort uppsägningstid. Detta är något som är bra att ha med eftersom du inte har en aning om hur högt eller lågt elpriset kommer att bli i framtiden. Om företaget du tecknar ett rörligt elavtal skulle visa sig ha högre priser än många konkurrenter flera månader i rad är det skönt att snabbt kunna byta elleverantör. Sitter man då fast i ett avtal med lång bindnings- eller uppsägningstid kan det bli dyrt.

Många elbolag som erbjuder rörligt avtal har korta uppsägningstider, men det gäller långt ifrån alla. Det finns också flera elbolag med upp till 12 månaders uppsägningstid och ungefär lika långa bindningstider. Om du sitter fast i ett sådant avtal är det omöjligt att skydda dig från prisvariationer eller elpriser som skjuter i höjden.

En annan risk med ett rörligt elpris är att elbolaget som du tecknar ett avtal med kan ha ganska låga priser en månad för att nästa månad istället ha väldigt höga priser. När man jämför olika elbolag med rörligt pris så kan ett elbolag vara billigast ena månaden för att sedan bli dyrast månaden därpå. Detta innebär att det krävs en hel del research för att hitta elbolagen som erbjuder bäst priser när det gäller rörliga avtal.

Hur ska man tänka kring fast elpris?

En viktig sak att tänka på när man tecknar ett elavtal med fast pris är att välja ett avtal med en hygglig avtalslängd så att du inte behöver teckna om ditt elavtal så ofta. Nyckelordet här är lagom. Det är inte heller bra att ha för lång bindningstid, för då riskerar man att missa längre perioder med billiga elpriser när de väl dyker upp.

Hos vissa elbolag får man erbjudande om omtäckningsrätt vilket innebär att man, mot en avgift, har rätt att teckna om avtalet till ett lägre fast pris om priserna på elmarknaden är mycket lägre än tidigare. Detta kan vara ett bra sätt att skaffa lägre kostnader när man tecknar ett avtal med fast elpris och längre bindningstid.

Viktigt att känna till gällande omteckning av elavtalet är att bindningstiden börjar om från början när man tecknar om det. Om man exempelvis har tecknat ett elavtal med en bindningstid på fyra år och sedan tecknar om det efter tre år så kan man bli bunden i fyra nya år från och med den dagen då man tecknar om avtalet.

När är det bäst att teckna ett elavtal?

En vanlig uppfattning bland många kunder är att man bör vänta till våren med att teckna ett nytt elavtal eftersom detta är en tidsperiod då elpriserna vanligtvis sjunker. Detta beror på två saker. Dels att både förbrukningen av el och kostnaden för att producera el stiger under vintern då det är mörkt och kallt ute. Dels beror det på att vattenkraften får lättare att producera el när isarna smälter och smältvattnet kan samlas upp och lagras för att sedan producera el.

Detta har bidragit till att många tror att det är billigare om man tecknar ett nytt elavtal på våren eller sommaren. Det finns dock ingen tydlig statistik som visar att detta skulle stämma. Medelvärdet för erbjudanden om elavtal varierar dock mycket från år till år, så det är svårt att förutsäga under vilken årstid som det kommer att vara bäst att teckna ett elavtal framöver.

Det finns med andra ord ingen som helst anledning till att vänta in rätt tillfälle för att teckna ett nytt elavtal. Statistiken som finns tillgänglig visar tydligt att när elpriset är lågt så är det det under längre perioder. Så det bästa tillfället att teckna ett nytt elavtal är helt sonika när du har hittat ett bra erbjudande som du är nöjd med, oavsett om det gäller fast elpris eller rörligt elpris.

När är det bäst att teckna ett elavtal?

Hur fungerar fast elpris för elbolagen?

Med ett elavtal med fast pris får man ett elpris som inte följer börspriset. Att det är möjligt att teckna ett sådant avtal beror på att elbolagen gör en egen bedömning kring vad elpriset kan komma att bli framöver. När de har gjort de plockar de fram elavtal med bindningstid som de sedan erbjuder befintliga och potentiellt nya kunder.

Elbolagets inköpspris går upp och ned på elmarknaden så därför ser elbolaget till att bygga in en säkerhetsmarginal i det fasta elpris de erbjuder. Det är denna säkerhetsmarginal som ser till att elbolaget tjänar pengar även om priset på elbörsen stiger och det är också den som gör att ett elavtal med fast pris ofta visar sig bli dyrare än ett rörligt avtal.

Mixavtal – en blandning av fast och rörligt elpris

Elavtal med rörliga priser och fasta priser är inte de enda två varianterna som finns på elmarknaden. Det går också att teckna så kallade mixavtal eller avtal med mixpris. Ett mixavtal består av en del som är rörlig och en del som är fast, vilket gör att du som kund både tar del av prisvariationerna på elmarknaden men samtidigt säkerställer att du får en del av elen till fast pris.

Om du funderar på att teckna ett mixavtal så är det viktigt att ha i åtanke att du troligtvis kommer att använda mer el under vintern och att elpriset under vintermånaderna ofta är högre, vilket kommer att ha en relativt inverkan på din totala elkostnad. Detta bör du ha i åtanke samtidigt som det bör jämföras med den extra kostnad du annars betalar för mixavtalet.

Viktigt att tänka på när man jämför fast eller rörligt elpris

En sak som många experter är eniga om är att rörliga priser är framtiden. Historiskt har det också varit billigare att ha ett rörligt elpris och detta beror mycket på att elbolagen inte behöver lägga på ett påslag för den extra risk som de annars tar när de ingår fasta elavtal. Den som har ett fast elavtal betalar med andra ord extra för att elbolagen riskerar att leverera elen till samma pris även om inköpspriset skjuter i höjden.

En annan sak som man verkligen inte får glömma bort att se över är bindningstiden. Generellt sett så brukar det aldrig löna sig att teckna ett avtal med lång bindningstid och detta gäller oavsett om man tecknar ett elavtal med fast eller rörligt elpris. Med ett elavtal med lång bindningstid så riskerar man både att sitta fast i ett dyrt avtal och samtidigt missar man chansen att kunna vara flexibel och byta till ett annat elavtal om man hittar ett erbjudande om lägre elpriser.

En annan sak som är väldigt viktig att tänka på är att se över din förbrukning. Om du bor i ett hus eller en lägenhet som är eluppvärmd så kommer du att göra av mycket mer el än en person som bor i en bostad som värms av fjärrvärme, exempelvis. Detta är något som är viktigt att ha med i beräkningen.

Viktigt att tänka på när man jämför fast eller rörligt elpris

Frågor & svar

Vilket elavtal ska man välja 2024?

Det finns många bra elavtal att välja och det finns flera faktorer som spelar in. En viktig faktor är om du känner dig mest bekväm med ett elavtal med fast pris eller ett med rörligt pris. Oavsett vilket så är vår topplista en bra start för att hitta det bästa elavtalet.

Vad tror man om elpriset framöver?

Det finns flera olika teorier om elpriset framöver och experter är relativt överens om att det kommer att bli högre på kort sikt, medan det är väldigt svårt att sia kring hur det kommer att bli på lång sikt. Eftersom elpriset på längre sikt beror mycket på väder, marknaden samt politiska beslut är det väldigt svårt att förutse om det kommer att bli högre eller lägre.

När ska man teckna fast elpris?

Den bästa tiden att teckna ett fast elpris är när du har hittat ett erbjudande som du är nöjd med. Det finns ingen tid på året som alltid är bättre än någon annan eftersom priserna varierar från år till år.

Borde man binda elpriset?

Inte nödvändigtvis, eftersom det historiskt sett har visat sig att ett avtal med rörligt elpris över tid har varit billigare än ett elavtal med fast pris. Samtidigt beror det på hur du är som person och vilka önskemål och behov du har. Om du känner att det är skönt att veta hur mycket elen kommer att kosta varje månad även om priset riskerar att bli dyrare än om du tecknar ett avtal med rörligt elpris så kan det vara en bra ide att binda elpriset.


Bra elleverantörer i april 2024:

Låna hos Fortum

Fortum

  • En bra prisgaranti
  • Fossilfri el ingår alltid
  • Bra rabatter för nya kunder
Låna hos Cheap Energy

Cheap Energy

  • All el är fossilfri
  • Ofta generösa rabatter för nya kunder
  • Bra priser oavsett vilket avtal man väljer
Låna hos Tibber

Tibber

  • Timpris helt utan påslag
  • Ingen bindningstid och enkelt byte
  • Följ förbrukning & kostnad i realtid
Låna hos Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft

  • Bra rabatter för nya kunder
  • Ingen bindningstid på rörliga elavtal
  • 100 procent el från förnyelsebara källor
Låna hos Greenely

Greenely

  • Sköter hela bytet åt dig
  • Se din elanvändning och eldata
  • Möjlighet att se sin estimerade faktura
Låna hos Telinet Energi

Telinet Energi

  • Bra val av elavtal med timpris
  • Se förbrukning i deras trevliga app
  • Erbjuder el från förnyelsebara källor
Låna hos Telge Energi

Telge Energi

  • Timpris utan bindningstid
  • Möjligt att välja månadspris
  • Certifierad med Schysst Elhandel
Låna hos Kärnfull Energi

Kärnfull Energi

  • 100% kärnkraft till timpris
  • Ca 3 öre per kilowattimme i påslag
  • Stöd svenska kärnkraftverk och forskning
Låna hos Stockholms Elbolag

Stockholms Elbolag

  • 100 procent fossilfri el
  • Välj mellan fast eller rörligt pris
  • Teckna ett elavtal direkt på hemsidan
Låna hos Elskling

Elskling

  • Jämför många olika elavtal
  • Bra kundtjänst via telefon
  • Priser från flera olika elbolag