Bästaelpris logo

Hur mycket kostar el i månaden

När det råder stor osäkerhet på elmarknaden är det många som undrar över hur mycket elen kommer att kosta i månaden. Svaret på den frågan är att det beror helt på vilken typ av elavtal man har, det vill säga om man har ett fast eller ett rörligt elavtal, samt vilket elbolag man tecknar sitt avtal hos. Elpriset går också upp och ner baserat på externa faktorer som till exempel väder och vind.

Hur mycket kostar el i månaden

Hur mycket betalar man för el varje månad?

Hur mycket man betalar för el varje månad beror helt och hållet på vilken typ av boende man har. Om man bor i en lägenhet är elförbrukningen generellt sett var betydligt lägre än om man bor i en villa och elkostnaden blir då också lägre för den som bor i en lägenhet jämfört med den som bor i ett hus.

Elpriset varje månad består av två olika delar. Den ena delen är alltid ett fast pris som man betalar till ägaren av det elnät som man är ansluten till. Detta är den så kallade elnätsavgiften.

Ovanpå detta tillkommer kostnaden som man betalar till sin elleverantör. Leverantören av el kan vara samma bolag som äger elnätet där du bor, men man kan också välja att köpa sin el från en annan leverantör. Kostnaden som man betalar till elleverantören betalas månadsvis och i vilken form detta sker beror helt och hållet på vilken typ av elavtal du har. Det går att ha ett rörligt avtal eller ett avtal med el till fast pris, men det går också att ha en blandning av dessa avtal där en del är fast och en del är rörlig. Denna typ av avtal kallas för mixavtal.

Hur mycket elen kostar varje månad beror också på hur stor lägenhet eller villa man har samt vilka olika energislukande maskiner man har i hemmet. Om man bor i en etta utan vare sig tvättmaskin eller diskmaskin så förbrukar man givetvis mycket mindre el varje månad jämfört med en villa där dessa maskiner och kanske en torktumlare finns.

I en lägenhet ligger den genomsnittliga elförbrukningen på mellan 2000 och 5000 kWh varje år. Bor man i en liten etta hamnar man ofta i den lägre delen av spannet medan den som bor i exempelvis en trea eller en fyra hamnar i den övre delen.

Hur mycket kostar elen i genomsnitt varje månad?

Det är snudd på omöjligt att slå fast någon exakt siffra för vad genomsnittspriset på el ligger på varje månad eftersom det skiljer så pass mycket mellan olika typer av bostäder. När det gäller lägenheter med en normal elförbrukning ligger genomsnittspriset någonstans i spannet 350-700 kronor i månaden. För en normalstor villa med en normal elkonsumtion ligger priset någonstans mellan det dubbla och det tredubbla i snitt.

Hur mycket elen kostar varje månad kan man bara delvis påverka. En del av avgiften kan man inte göra något åt alls och det är priset för elnätet. Därför är det extra viktigt att man som konsument gör ett aktivt val och tecknar ett elavtal med ett elbolag som erbjuder ett bra pris. Om man inte gör ett aktivt val så blir man anvisad till ett elavtal automatiskt och detta är i regel mycket dyrare, så att själv välja vilket elbolag man vill teckna ett avtal hos är något som är väldigt viktigt.

Att byta elavtal kan vara ett bra sätt att spara pengar varje månad och faktum är att väldigt många skulle tjäna pengar på att byta elavtal. Att hitta ett nytt elavtal och att byta elavtal är något som i själva verket är väldigt enkelt så detta är något som fler borde titta närmare på.

Något annat som spelar stor roll för hur mycket elen kostar varje månad är givetvis hur mycket el man förbrukar. Om man tvättar ofta och har flera datorservrar som står igång hemma så kommer förbrukningen att gå upp och därmed blir också elkostnaden högre.

Räkna ut hur mycket el du förbrukar

Hur stor elräkning du får varje månad beror till stor del på hur mycket el du konsumerar. Att räkna ut hur mycket el man gör av med varje månad är ganska enkelt.

Detta kan enklast göras genom att man plockar fram sitt elavtal och ser över vilka priser man har enligt avtalet. Om du köper din el från samma bolag som äger elnätet där du bor kan du också se vilken elnätsavgift du har direkt på fakturan. Annars behöver du också plocka fram fakturan från företaget som äger elnätet där du bor.

När du har alla fakturor framme kan du själv se alla priser och avgifter som gäller för dig. Med alla priser framme kan du enkelt räkna ut hur mycket el du förbrukar varje månad.

Hur mycket kostar el i en lägenhet?

För en lägenhet med en normal förbrukning brukar månadskostnaden för vanlig hushållsel landa på ett par hundralappar varje månad. Ovanpå det tillkommer elnätskostnaden. Exakt vad elkostnaden landar på varje månad är därför helt och hållet individuell.

Statistiska centralbyrån har tittat närmare på detta och gjort en sammanställning baserat på olika fiktiva kunder med en normal elförbrukning. Enligt deras sammanställning gör en mindre lägenhet av med omkring 2000 kWh varje år medan en större lägenhet hamnar närmare 5000 kWh. Dessa värden gäller för lägenheter som värms upp på något annat sätt än via el.

Under 2021 var totalkostnaden för el 267 öre per kWh för en liten lägenhet som exempelvis en etta eller en tvåa. För en större lägenhet, det vill säga en lägenhet med tre rum eller fler plus kök, var kostnaden 239 öre per kWh. I dessa siffror inkluseras alla kostnader som är relaterade till el och priset är ett tvärsnitt baserat på elnätsavgifter, energiskatter, moms samt medelvärdet på elpriset.

Med dessa förutsättningar kostade elen omkring 5 300 kronor per år för en mindre lägenhet och närmare 12 000 kronor för en större lägenhet.

Elpriset går upp och ner under året

Elpriset går upp och ner under året

Elpriset går väldigt mycket upp och ner under ett år och det finns flera anledningar till att det gör det. En stor sådan anledning är givetvis att vi använder olika mycket el under olika årstider. Exempelvis går förbrukningen upp under vintern då det är mörkt och kallt ute och vi behöver el för såväl värme som ljus men också för nöjen inomhus som till exempel tv:n, datorn eller för att ladda surfplattan.

På din elräkning kan du se hur stor den beräknade årliga energianvändningen är och du kan även jämföra och se hur stor förbrukning som blivit fakturerad det senaste året. Hur mycket din månadskostnad kommer att gå upp och ner under året beror till stor del på vilken typ av elavtal du har och hur mycket el du förbrukar, men också delvis på hur elpriset går upp och ner på de stora elbörserna.

Ju mindre boende du har, desto större del av den totala kostnaden för el varje månad utgör elnätsavgiften. Detta innebär att totalkostnaden för el inte skiljer sig särskilt mycket mellan dyrare månader och månader då elpriset är billigare.

Faktorer i hemmet som får elpriset att stiga

Elkostnaderna för hushållen i Sverige skiljer sig ganska mycket mellan olika hushåll och detta beror givetvis på att olika hushåll förbrukar olika stora mängder el. Det finns många olika saker som påverkar elförbrukningen, till exempel:

  • På vilket sätt du värmer din bostad. Har du en eluppvärmd bostad går det åt betydligt mer el än om bostaden värms med exempelvis fjärrvärme.
  • Hur bra isolerad din bostad är
  • Hur många personer som hushållet består av
  • Hur många olika apparater och vitvaror ni använder som exempelvis tv, datorer, tvättmaskin, diskmaskin, torktumlare och liknande apparater.

Störst påverkan på elförbrukningen har det som brukar kallas för de tre V:na, det vill säga värme, varmvatten och ventilation. Den som exempelvis använder element för att stödvärma bostaden gör av med mycket mer el än den som inte använder element.

Normala elkostnader för en villa

Vilka elkostnader som är normala för personer som bor i en villa har Statistiska Centralbyrån (SCB) kollat närmare på. När SCB har gjort sin sammanställning har de räknat med att en normal energiförbrukning ligger på omkring 20 000 kWh per år för den som har en eluppvärmd villa. För den som har fjärrvärme eller någon liknande värmekälla ligger den normala elförbrukningen på omkring 5 000 kWh per år.

För en vanlig villa i Sverige var kostnaden för el omkring 175 öre per kWh i genomsnitt under 2021. Detta gäller för villor med en årsförbrukning på omkring 20 000 kWh. I detta pris inkluderas alla kostnader som exempelvis avgift för elnät, energiskatt, moms och elpriset. Totalkostnaden för en villa med dessa förutsättningar landar då på omkring 35 000 kronor per år.

Vanliga strömtjuvar i hemmet

Det finns flera energitjuvar i hemmet men med några enkla knep kan man identifiera och åtgärda dessa för att få ned sin förbrukning.

Ett enkelt första steg för att minska sin energiförbrukning är att sänka värmen inomhus. För att sänka värmen kan det vara värt att se över elementen och skruva ned dessa för att sänka temperaturen. Genom att sänka temperaturen bara en grad så minskar man sina uppvärmningskostnader med omkring fem procent. Ett bra tips för att genomföra detta är att sänka temperaturen lite i taget och hitta en temperatur som känns bra.

En annan vanlig strömtjuv är handdukstorken. Kostnaderna för att ha en handdukstork som ständigt är varm kan lätt skjuta i höjden. Ett bra tips är därför att se till att handdukstorken är av under de timmar på dygnet som den inte används. Om du har möjlighet är det en bra idé att välja en vattenburen handdukstork då dessa drar betydligt mindre el. Ett annat bra knep kan vara att installera en timer som stänger av handdukstorken automatiskt.

En dold strömtjuv som man ofta inte tänker på är hemelektronik som står på i stand by-läge. Detta kan exempelvis röra sig om sådant som en tv, mobilladdare, datorer och en spelkonsol. Ett bra tips är därför att alltid stänga av datorn och dra ur batteriladdare som inte används. Ett annat bra tips är att köpa grenkontakter med avstängningsknapp och koppla in all hemelektronik i sådana. På så vis kan du stänga av alla apparater med ett enda knapptryck.

En mer känd energitjuv är tvättmaskinen. Här kan man spara energi genom att se till att alltid tvätta maskinen fylld, detta innebär att man behöver tvätta ett färre antal maskiner och detta gör att förbrukningen minskar. Ett annat bra tips när det gäller tvättstugan är att undvika att köra torktumlaren. Det går nämligen åt ungefär tre gånger så mycket energi att köra torktumlaren som det gör att köra en tvättmaskin.

Det bästa för att spara energi är således att inte använda torktumlaren över huvud taget. Om du har möjlighet att hänga upp kläderna på tork och låta de lufttorka någonstans är det betydligt bättre för elförbrukningen jämfört med att köra torktumlare.

Detta är ett antal vanliga energitjuvar och den som följer alla tipsen ovan får garanterat ner sin totala elförbrukning varje månad.

Vanliga strömtjuvar i hemmet

Frågor & svar

Vad drar mest el i huset?

Det som drar överlägset mest el i ett hus är uppvärmningen. I en normal villa står uppvärmningen för omkring tre fjärdedelar av den totala elförbrukningen.

Hur mycket kostar det att köra en diskmaskin?

Elkostnaden för att köra en diskmaskin ligger på omkring en krona per disk. Om man räknar med standardpriser för diskmedel (två kronor) samt förslitning, salt och spolglans till diskmaskinen (en krona) så blir det sammanlagda priset fyra kronor för att köra en diskmaskin.

Hur mycket kostar det att köra en tvättmaskin?

Att köra en någorlunda energisnål tvättmaskin kostar cirka 70 öre i rena energikostnader. Adderar man kostnaden för tvättmedel och vatten så blir det totala priset per tvätt någonstans i spannet 2,70 kronor till 3,10 kronor.

Vad är billigast att värma huset med?

En av de absolut billigaste värmekällorna är bergvärme. Den billigaste i rena kronor är förmodligen pellets men då tillkommer också en hel del arbete när det gäller att beställa pellets, förvaring samt inmatning av bränslet.


Bra elleverantörer i april 2024:

Låna hos Fortum

Fortum

  • En bra prisgaranti
  • Fossilfri el ingår alltid
  • Bra rabatter för nya kunder
Låna hos Cheap Energy

Cheap Energy

  • All el är fossilfri
  • Ofta generösa rabatter för nya kunder
  • Bra priser oavsett vilket avtal man väljer
Låna hos Tibber

Tibber

  • Timpris helt utan påslag
  • Ingen bindningstid och enkelt byte
  • Följ förbrukning & kostnad i realtid
Låna hos Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft

  • Bra rabatter för nya kunder
  • Ingen bindningstid på rörliga elavtal
  • 100 procent el från förnyelsebara källor
Låna hos Greenely

Greenely

  • Sköter hela bytet åt dig
  • Se din elanvändning och eldata
  • Möjlighet att se sin estimerade faktura
Låna hos Telinet Energi

Telinet Energi

  • Bra val av elavtal med timpris
  • Se förbrukning i deras trevliga app
  • Erbjuder el från förnyelsebara källor
Låna hos Telge Energi

Telge Energi

  • Timpris utan bindningstid
  • Möjligt att välja månadspris
  • Certifierad med Schysst Elhandel
Låna hos Kärnfull Energi

Kärnfull Energi

  • 100% kärnkraft till timpris
  • Ca 3 öre per kilowattimme i påslag
  • Stöd svenska kärnkraftverk och forskning
Låna hos Stockholms Elbolag

Stockholms Elbolag

  • 100 procent fossilfri el
  • Välj mellan fast eller rörligt pris
  • Teckna ett elavtal direkt på hemsidan
Låna hos Elskling

Elskling

  • Jämför många olika elavtal
  • Bra kundtjänst via telefon
  • Priser från flera olika elbolag