Bästaelpris logo

Jämför elpriser

Att elpriserna i Sverige riskerar att öka kraftigt är något som är allmänt känt. Detta gör att många svenskar nu börjar se sig om efter nya elavtal och man söker då givetvis efter de bästa elpriserna som går att hitta. I den här artikeln går vi igenom mer om vad som är viktigt att tänka på när man jämför elpriser.

Jämför elpriser

Höga elpriser på marknaden

Med dagens höga nivåer på elpriser är det viktigare än någonsin att ha koll på sitt elavtal. För många är det en bra tid att byta leverantör och hitta ett elbolag som erbjuder bättre priser. För att hitta detta är det viktigt att man jämför elpriser genom att titta på flera olika elbolag.

På den svenska elmarknaden idag finns det omkring 140 olika elbolag att välja mellan. Som kund kan du välja mellan dessa när det gäller att bestämma vilket bolag du köper din el från. Däremot går det inte att välja vilket elnätsföretag man använder sig av eftersom man är hänvisad till just det företag som äger elnätet där bostaden ligger.

Viktigt att tänka på innan du tecknar ett elavtal

Innan du tecknar ett nytt elavtal är det viktigt att fundera noga kring vad som passar din ekonomiska situation för stunden. Är du villig att binda dig till en fast månadskostnad för att kunna förutse hur stor elräkningen blir varje månad, eller kan du tänka dig att ta den större risken som det innebär att ha ett rörligt avtal för att ha möjligheten att göra kostnadsbesparingar.

Det absolut viktigaste att tänka på innan du tecknar ett elavtal är att välja ett elbolag som du känner förtroende för. Det kan också vara bra att läsa på kring vilka rättigheter som du som kund har på elmarknaden samt att läsa avtalsvillkoren noggrant.

Det är också viktigt att se över om det finns någon bindningstid eller uppsägningstid. Detta är särskilt viktigt att hålla koll på för den som tecknar ett rörligt elavtal. Det är också viktigt att se över ifall det finns någon rabatt och om den i så fall upphör efter en viss tid.

Jämför elpriser med fasta avtal

Den senaste tiden har elpriserna som bekant varierat kraftigt. Detta innebär att färre elbolag än vanligt erbjuder elavtal med fast pris och detta beror självklart på att det är riskfyllt för elbolagen att erbjuda fasta priser på en marknad där inköpspriset riskerar att stiga kraftigt.

Om man ska teckna ett fast avtal är det viktigt att ha koll på elprisets utveckling. Som konsument vill man förstås undvika att binda upp sig på ett dyrt avtal som löper över en längre tid.

För den som vill kunna planera sin ekonomi är fast pris att rekommendera eftersom man då vet redan på förhand vad elen kommer att kosta per kilowattimme och det priset gäller förstås över hela avtalsperioden.

När man tecknar ett bundet elavtal är det standard att avtalet kommer med en bindningstid. De vanligaste bindningstiderna är ett, två eller tre år. Dock kommer beloppet på fakturan att variera månad för månad och detta beror ju helt enkelt på att elanvändningen varierar, särskilt för den som värmer sin bostad med el och därmed har en mycket högre förbrukning under vintern.

En annan viktig sak att känna till om ett fast avtal är att det kan vara tidsbestämt. Om du tecknar ett tidsbestämt fast avtal är ditt elbolag skyldigt att informera dig om när avtalet upphör tidigast 90 dagar innan och senast 60 dagar innan. De är också skyldiga att informera dig om konsekvenserna av detta.

Om du hamnar i den situationen är det viktigt att teckna ett nytt avtal med någon elleverantör inom den så kallade uppsägningstiden som finns angiven i avtalet, annars kommer ditt nuvarande elbolag automatiskt att binda upp dig på ett nytt avtal som kanske inte passar dig och dina önskemål.

Jämför elpriser hos elbolag med rörliga avtal

Ett alternativ som tidigare var mycket populärt är de så kallade rörliga avtalen. Ett rörligt elavtal betyder att du som kund betalar ett pris per kilowattimme som utgår från det genomsnittliga priset på elbörsen. Detta pris kallas även för spotpriset. Spotpriset baseras på det genomsnittliga priset på elbörsen den gångna månaden och ovanpå detta tillkommer elbolagets eget påslag och även moms. Med ett rörligt elavtal går priset upp och ner under året, men det förändras bara en gång i månaden.

När man tecknar ett månadsbaserat rörligt avtal har man två stycken typer av sådana att välja mellan och det handlar då om löpande eller tidsbestämda avtal. Om du väljer att teckna ett löpande avtal kan du säga upp det när du vill. Dock tillkommer en viss uppsägningstid.

Med ett tidsbestämt elavtal kan du inte säga upp avtalet när du vill, utan du som kund har då bundit upp dig till att köpa el från ett och samma elbolag under hela avtalstiden. Elbolag får dock med rådande regelverk inte erbjuda rörligt pris till kunder med en bindningstid som är längre än tre månader.

Något som är väldigt viktigt att tänka på innan du tecknar ett rörligt avtal är att det pris per kilowattimme som gäller när du tecknar avtalet kan stiga. Detta är risken med rörliga avtal. Å andra sidan finns det en positiv aspekt med att priset kan röra sig också. Priset kan nämligen röra sig nedåt och du kan då få ett lägre pris än det pris som gällde när du ingick avtalet.

Något annat som är bra att känna till är att det inte finns någon ekonomisk betydelse när på dygnet du använder el. Priset baseras nämligen på de genomsnittliga timpriserna på elbörsen. Priset är med andra ord inte direkt kopplat till vilken tid på dygnet du själv förbrukar elen.

Jämför elpriser hos elbolag med rörliga avtal

Jämför elpriser som baseras per timme

En annan typ av elavtal som ger en annan typ av elpriser är avtalen med så kallade timpriser. Detta är alltså ett rörligt pris som debiteras per timme. Med ett sådant elavtal så betalar du som kund för vad elen faktiskt kostar varje timme på elbörsen. Utöver detta tillkommer även här elbolagets eget påslag samt moms.

Med timpriser beror priset på din elkostnad på när på dygnet du använder el. Priset varierar kraftigt över dygnets timmar och är ofta billigare under natten.

Det finns givetvis både fördelar och nackdelar med ett timprisavtal. En stor fördel för dig som kund är att du med ett sådant avtal själv kan flytta användningen av el bort från dygnets dyraste timmar.

En annan fördel är att elbolagets påslag ofta är lägre eftersom elbolaget slipper kalkylera med risken för att elpriset går upp. Som kund får du också en betydligt mer detaljerad bild av din elanvändning då många elbolag med denna typen av avtal erbjuder dig möjligheten att se mer information via deras hemsida eller app.

En annan fördel är att det hjälper andra när man har ett timbaserat elavtal och anpassar sin elanvändning efter spotpriset. Då bidrar man nämligen till att avlasta hela det svenska elsystemet när det är som mest ansträngt. Detta bidrar i sin tur till lägre kostnader för både handel med el och distribution av el i hela landet. Denna positiva sidoeffekt brukar kallas för att man bidrar med flexibilitet.

Hur fungerar då spotpriset? Jo, spotpriset på elbörsen fastställs 24 timmar i förväg. Det gör att du som kund kan se när elen är som dyrast och billigast och har därmed varje dag tid på dig för att anpassa din förbrukning.

En timbaserat elavtal passar för den som vill ha bra koll på sin elanvändning. Det passar också väldigt bra för alla som vill och kan anpassa sin förbrukning efter timpriserna på elbörsen. För att kunna göra detta krävs det att man har en elmätare som har kapacitet att mäta elanvändning per timme.

Om du som kund saknar en sådan elmätare så är ditt elnätsföretag skyldigt att installera en sådan inom tre månader. Installationen ska dessutom ske kostnadsfritt, enligt rådande regelverk. Detta är något som dessutom ska ske per automatik om du tecknar ett timprisavtal hos ett elbolag.

Något som har gjort att allt fler väljer att teckna ett timbaserat elavtal är att det finns allt fler automatiska och smarta system som går att använda för att styra förbrukningen till de timmar då elpriset är som lägst. Detta kan exempelvis göras genom automatisk styrning av husets uppvärmning eller laddning av elbil. Idag erbjuder allt fler elbolag teknik och tjänster för sådan smart styrning av elförbrukningen.

Ett varningens finger bör samtidigt höjas här. Ett elavtal som baseras på timpris passar inte för den som inte håller koll på det aktuella spotpriset. För den som inte anpassar sig efter spotpriset kan ett sådant elavtal nämligen bli mycket dyrare än andra typer av elavtal.

Jämför elpriser med mixavtal

En annan typ av elavtal som är relativt populär är det så kallade mixavtalet. Ett mixavtal innebär att en del av elkostnaden betalas till månadsbaserat rörligt pris och en del till fast pris. Många elbolag erbjuder också möjligheten att göra om den rörliga delen av ett mixavtal till ett fast pris. Detta är alltså en blandning av ett rörligt avtal och ett fast avtal.

Är det billigare med rörligt elpris?

Prisskillnaderna mellan ett rörligt elpris och ett fast elpris kan vara riktigt stora varje månad och år. För ett vanligt småhus med elvärme kan skillnaderna landa på flera tusenlappar varje år. De flesta år visar sig ett rörligt elavtal vara billigare. Detta eftersom elbolagen tar en risk när de erbjuder fast pris eftersom de inte kan veta hur prisutvecklingen kommer att se ut under avtalets bindningstid.

När man väljer att teckna ett elavtal med rörligt pris slipper man betala för det påslag som elbolagen adderar eftersom de tvingas ta den risken. Över längre perioder har det därför lönat sig att ha ett rörligt elavtal istället för ett fast pris, men under vissa perioder har det lönat sig att ha ett fast elpris. Det gäller inte minst den senaste vintern då spotpriset sköt i höjden. Vilken typ av elavtal som kommer att vara billigast framöver är väldigt svårt att sia kring.

När ska man byta elavtal?

Det finns inget enkelt svar på den frågan. Bra att känna till är i alla fall att börspriset på el ibland stiger på vintern när förbrukningen blir högre, vilket i regel sker när det blir kallt utomhus. Många kunder tror därför att det alltid är billigare att teckna ett elavtal med fast pris under sommaren, men det finns ingen statistik som påvisar att det faktiskt skulle vara billigare i verkligheten.

Som kund är det bättre att ställa in sig på det faktum att det inte finns något tillfälle på året som alltid är bättre än andra. Det finns med andra ord ingen anledning till att vänta med att jämföra olika elavtal och teckna det som passar bäst.

Statistik över elpriser visar att större förskjutningar mellan fast och rörligt pris brukar ske under våren. Men hur de skiljer sig varierar från år till år, så det finns ingen anledning att vänta ut vintern med hopp om att göra en bra deal till våren eftersom det inte finns några garantier för att elpriserna skulle vara bättre då när det gäller att teckna ett elavtal.

När ska man byta elavtal?

Frågor & svar

Hur jämför man elpriser?

Det bästa sättet att jämföra elavtal är att använda en tjänst som hjälper dig. En bra sådan är Elskling som jämför olika elavtal och hjälper kunder att hitta de bästa priserna. Elskling hjälper också kunder att byta avtal.

Vem har lägsta elpriset?

Det är svårt att ge ett entydigt svar på den frågan eftersom det ofta skiftar baserat på vad de olika elbolagen har för erbjudanden. För att jämföra de senaste erbjudanden och elpriser som finns på marknaden kan du vända dig till jämförelsetjänsten Elskling som ger en mycket bra överblick över detta.

Vad kostar el per kWh idag 2024?

Elpriset per kWh varierar ständigt och går dagligen upp och ner. För att hitta snittpriser och aktuella elpriser kan du besöka Fortums hemsida som är en mycket bra källa till sådan information.

Är det någon skillnad på elen från olika bolag?

Skillnaden på elen från olika bolag märks framförallt i priset då de kostar olika mycket. Detta beror främst på elbolagens egna påslag. Annars är det inga större skillnader.


Bra elleverantörer i april 2024:

Låna hos Fortum

Fortum

  • En bra prisgaranti
  • Fossilfri el ingår alltid
  • Bra rabatter för nya kunder
Låna hos Cheap Energy

Cheap Energy

  • All el är fossilfri
  • Ofta generösa rabatter för nya kunder
  • Bra priser oavsett vilket avtal man väljer
Låna hos Tibber

Tibber

  • Timpris helt utan påslag
  • Ingen bindningstid och enkelt byte
  • Följ förbrukning & kostnad i realtid
Låna hos Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft

  • Bra rabatter för nya kunder
  • Ingen bindningstid på rörliga elavtal
  • 100 procent el från förnyelsebara källor
Låna hos Greenely

Greenely

  • Sköter hela bytet åt dig
  • Se din elanvändning och eldata
  • Möjlighet att se sin estimerade faktura
Låna hos Telinet Energi

Telinet Energi

  • Bra val av elavtal med timpris
  • Se förbrukning i deras trevliga app
  • Erbjuder el från förnyelsebara källor
Låna hos Telge Energi

Telge Energi

  • Timpris utan bindningstid
  • Möjligt att välja månadspris
  • Certifierad med Schysst Elhandel
Låna hos Kärnfull Energi

Kärnfull Energi

  • 100% kärnkraft till timpris
  • Ca 3 öre per kilowattimme i påslag
  • Stöd svenska kärnkraftverk och forskning
Låna hos Stockholms Elbolag

Stockholms Elbolag

  • 100 procent fossilfri el
  • Välj mellan fast eller rörligt pris
  • Teckna ett elavtal direkt på hemsidan
Låna hos Elskling

Elskling

  • Jämför många olika elavtal
  • Bra kundtjänst via telefon
  • Priser från flera olika elbolag