Bästaelpris logo

Bästa & billigaste elavtal i Vårgårda

I takt med att elpriserna skjuter i höjden så är det allt fler som tittar efter det bästa & billigaste elavtal i Vårgårda som just nu finns tillgängligt på marknaden. Många är också öppna för att byta elavtal och teckna ett nytt sådant med en ny elleverantör. När det har blivit dags för att byta elavtal finns det flera saker att tänka på. Vi börjar med topplistan med elbolag och fortsätter artikeln därefter.

Bra elleverantörer i juli 2024:

Låna hos Fortum

Fortum

 • En bra prisgaranti
 • Fossilfri el ingår alltid
 • Bra rabatter för nya kunder
Låna hos Skellefteå Kraft

Skellefteå Kraft

 • Bra rabatter för nya kunder
 • Ingen bindningstid på rörliga elavtal
 • 100 procent el från förnyelsebara källor
Låna hos Elskling

Elskling

 • Jämför många olika elbolag
 • Utmärkt kundtjänst via telefon
 • Jämförelse med aktuella priser
Låna hos Cheap Energy

Cheap Energy

 • All el är fossilfri
 • Ofta generösa rabatter för nya kunder
 • Bra priser oavsett vilket avtal man väljer
Låna hos Tibber

Tibber

 • Timpris helt utan påslag
 • Ingen bindningstid och enkelt byte
 • Följ förbrukning & kostnad i realtid
Låna hos Greenely

Greenely

 • Sköter hela bytet åt dig
 • Se din elanvändning och eldata
 • Möjlighet att se sin estimerade faktura
Låna hos Telinet Energi

Telinet Energi

 • Bra val av elavtal med timpris
 • Se förbrukning i deras trevliga app
 • Erbjuder el från förnyelsebara källor
Låna hos Telge Energi

Telge Energi

 • Timpris utan bindningstid
 • Möjligt att välja månadspris
 • Certifierad med Schysst Elhandel
Låna hos Kärnfull Energi

Kärnfull Energi

 • 100% kärnkraft till timpris
 • Ca 3 öre per kilowattimme i påslag
 • Stöd svenska kärnkraftverk och forskning
Låna hos Stockholms Elbolag

Stockholms Elbolag

 • 100 procent fossilfri el
 • Välj mellan fast eller rörligt pris
 • Teckna ett elavtal direkt på hemsidan

Jämför olika elbolag när det är dags för nytt elavtal

Något som är bra att känna till för alla som funderar på att teckna ett nytt elavtal är att det är väldigt enkelt att byta elleverantör. En stor anledning till att det är väldigt enkelt att byta elavtal är att det nya elbolaget man tecknar sitt avtal hos brukar ta hand om hela processen som sker när bytet genomförs. Som kund behöver man på så vis inte göra speciellt mycket mer än att teckna avtalet, så sköter elbolaget och ditt elnätsföretag resten. Det man som kund kan fokusera på är då att hitta det bästa och billigaste elavtalet.

När man har tecknat ett nytt elavtal så tar det nya elbolaget över. De ansvarar för att kontakta ditt gamla elbolag och gör upp om startdatum för nya avtalet och liknande saker. Detta är väldigt skönt som kund eftersom man slipper betala fakturor från två olika elbolag under samma period. Något man bör ha i åtanke är dock att det kan ta en viss tid innan det nya avtalet kommer igång. Detta gäller särskilt om det gamla elavtalet har en uppsägningstid eller bindningstid som måste löpa ut först.

När man letar efter det bästa & billigaste elavtal i Vårgårda som man kan hitta så är det en god idé att först kolla hur lång uppsägningstid eller bindningstid man har på sitt nuvarande elavtal. Elavtal med fasta priser brukar i regel ha en bindningstid som löper över ett antal månader. Elavtal med rörliga priser brukar ha kortare uppsägningstider och ibland har dessa avtal ingen uppsägningstid alls.

När du jämför olika elbolag i jakt på det bästa & billigaste elavtal i Vårgårda så finns det många olika elbolag att jämföra. Alla dessa elbolag har olika erbjudanden och villkor. Vilka erbjudanden bolagen har för stunden beror på om de också äger elnätet, om de producerar egen el, samt hur priset på elbörsen ser ut när du jämför olika elbolag.

Att hitta det bäst & billigaste elavtal i Vårgårda kan kännas som en svår och jobbig uppgift eftersom det finns så många olika elbolag att välja mellan. Det är en process som tar tid, men det är definitivt värt det i slutänden då det finns många tusenlappar att spara varje år om man byter till ett elbolag med bättre villkor och erbjudanden.

Viktigt att veta om bästa & billigaste elavtal i Vårgårda

När man jämför olika elbolag kan det löna sig att titta med ett par dagars mellanrum. De olika elbolagen uppdaterar nämligen sina priser och erbjudanden ofta och detta beror på att spotpriserna på el går upp och ner på elbörserna. Det kan skifta från dag till dag eller månad till månad och elbolagen anpassar sina erbjudanden därefter. Vissa elbolag erbjuder bättre priser än andra och på senare tid har Skellefteå Kraft, Cheap Energy, Fortum och Tibber varit de elbolag vars priser varit bra.

Alla dessa elbolag som nämns ovan har ett gott rykte och många nöjda kunder. En annan sak som är bra att känna till är att elen som dessa bolag levererar är både pålitlig och billig.

Lägre månadskostnad med bästa & billigaste elavtal i Vårgårda

En stor drivkraft bakom att leta efter det bästa & billigaste elavtal i Vårgårda är att få en lägre månadskostnad. Det kan vara klurigt att avgöra vilket erbjudanden som kommer att ge det lägsta elpriset. Även om man tecknar ett elavtal med fast pris så tillkommer även elbolagets egna avgifter och påslag och detta är något man behöver ha i åtanke.

Genom att räkna med dessa kostnader får man en tydligare siffra kring vad månadskostnaden med dessa elbolag kommer att bli. Det så kallade påslaget är den avgift som elbolaget själva adderar och lägger på inköpspriset. Elbolagen lägger på ett påslag dels för att täcka sina utgifter men framförallt för att se till att de går med vinst.

Olika elbolag lägger på olika stora påslag och detta är något som är viktigt att känna till när man letar efter den bästa & billigaste elavtal i Vårgårda som går att finna. Påslaget är en avgift som tillkommer varje månad så hur stort påslaget är hos olika elbolag är helt klart en faktor som är viktig att känna till.

Elbolag som erbjuder billiga elavtal

Elbolag som erbjuder billiga elavtal

Det finns ett antal olika faktorer som indikerar att ett elbolag har bra och billiga erbjudanden. En sådan är att elbolag med många nöjda kunder ofta också har bra erbjudanden. Detta är något som är logiskt eftersom att de flesta kunder väljer sitt elbolag av en anledning och den anledningen är ofta att månadskostnaden är billig. Dock räcker det inte med att titta efter ett elbolag med nöjda kunder eftersom det finns fler faktorer som spelar in. Men det ger helt klart en fingervisning.

Ett elbolag som verkligen stämmer in på den beskrivningen är Fortum som förmodligen är Sveriges största leverantör av el och de har omkring en miljon nöjda kunder runt om i landet. Detta innebär att Fortum med största sannolikhet erbjuder kunderna en bra deal.

Om vi tar en närmare titt på Fortums erbjudande så ser vi att de erbjuder el till en rimlig månadskostnad. Samtidigt är de väldigt aktiva med att marknadsföra sig gentemot nya kunder och de har ofta generösa erbjudanden riktade just mot nya kunder.

Fallgropar när man letar bästa & billigaste elavtal i Vårgårda

Att leta efter det bästa & billigaste elavtal i Vårgårda kan vara ett klurigt uppdrag. Eftersom det finns så många olika elbolag att välja mellan kan hela processen att jämföra dessa vara tidskrävande. Ska man gå igenom alla elbolag som är aktiva på den svenska marknaden så finns det ett tresiffrigt antal elbolag att granska.

En vanlig fallgrop som många faller ner i när de jämför olika elbolags priser är att inte räkna med det påslag som elbolaget lägger på. Detta är ett pris som elbolagen själva lägger på ovanpå inköpspriset av el. Påslaget finns dels till för att elbolaget ska gå med vinst, men det ska också täcka elbolagets kostnad för saker som märkning av ursprung, certifikat samt avgifter som elbolaget måste betala för att vara anslutet till Svenska Kraftnät och Nord Pool.

Eftersom att elbolaget lägger på sitt påslag vid varje faktura, det vill säga en gång i månaden, så är denna kostnad väldigt viktig att ha med i beräkningen när man jämför olika elbolag. När man jämför olika elbolag kan det därför vara en bra idé att ta hjälp av en jämförelsetjänst som ser över det totala elpriset inklusive alla extra avgifter som exempelvis påslaget.

Vad kännetecknar ett billigt elavtal?

Det korta svaret är att ett billigt elavtal kännetecknas av låga priser. För att gå in lite mer i detalj kring detta så kan man ha som tumregel att påslaget som elbolaget lägger på elpriset bör understiga 8 öre per kWh inklusive kostnaden för elcertifikat och moms.

En annan bra tumregel är att den fasta månadsavgiften som elbolaget tar ut bör ligga mellan 40 och 70 kronor för att elavtalet ska kunna anses vara billigt ur just den aspekten. Vissa elbolag tar ut över 80 kronor i fast månadsavgift och detta innebär att det är väldigt dyrt.

En annan sak som utmärker billiga elbolag som erbjuder billiga elavtal är att de lockar in nya kunder tack vare generösa rabatter. När du som kund byter elavtal kan det vara en bra idé att utnyttja rabatter och erbjudanden för att få ett så billigt elavtal som möjligt.

Bästa & billigast elavtal i Vårgårda med rörligt pris

När man letar efter det bästa & billigaste elavtal i Vårgårda så kan ett bra sätt att få ett så billigt avtal som möjligt är att välja ett avtal med rörligt pris. Detta innebär att elpriset skiftar och följer prisutvecklingen på elbörsen Nord Pool. Elpriset som ständigt uppdateras hos Nord Pool kallas allmänt för spotpriset eller elspotpriset.

Historiskt sett så har elavtal med rörliga priser visat sig vara billigare än elavtal med fast pris. Detta gäller speciellt om man tittar över längre tid. Detta visade sig också tydligt när Energimarknadsinspektionen gjorde en stor utredning över perioden 2014-2018, där man jämförde många olika elavtal med fast pris respektive rörligt pris.

För den som vill styra sin elförbrukning mer i detalj kan det vara en bra att välja ett elavtal med rörligt timpris. Med ett sådant betalar man för elen enligt det pris som gäller på elbörsen Nord Pool den timme som man använder elen. Om man då exempelvis kan styra sin elförbrukning till nätterna då priset generellt sett är lägre kan man spara pengar och få en betydligt billigare månadskostnad.

För att kunna ha ett rörligt avtal med timpriser måste man ha en elmätare som kan läsa av förbrukningen per timme installerad hemma. Om du inte har en sån mätare hemma så är företaget som äger elnätet där du bor skyldiga att installera en sådan mätare gratis inom tre månader från att du tecknar ett elavtal med rörliga timpriser.

Bra att veta om bästa & billigaste elavtal i Vårgårda

När man letar efter det bästa & billigaste elavtal i Vårgårda som erbjuds vid varje givet tillfälle så är det bra att veta att det finns fler saker än bara priset som man bör ta hänsyn till. Även om priset givetvis är viktigt så finns det fler faktorer som bör finnas med i kalkylen. En viktig sak att se över är elbolagens bemötande och hur de behandlar kunder. Även om du lyckas hitta ett elbolag som erbjuder bra priser så kan det vara negativt om det dyker upp problem eller om de behandlar kunderna illa.

Ett bra sätt att ta reda på vad elbolagets befintliga kunder tycker är att söka upp olika sajter på nätet där användarna själva kan skriva recensioner. Där kan du se vilka betyg elbolaget har fått samt vilka omdömen kunder lämnat om elbolaget. Detta kan vara bra att veta när du ska besluta dig för vilket elbolag du ska teckna ett avtal hos.

Sedan är det också väldigt viktigt att hålla utkik efter bra rabatter. Eftersom de allra flesta är alldeles för bekväma för att byta elavtal så behöver elbolagen verkligen anstränga sig för att locka nya kunder. För att göra detta erbjuder de ofta generösa rabatter. Om du håller utkik efter dessa så har du möjligheten att göra riktigt bra klipp och få ner din månadskostnad.

Viktigt att komma ihåg är att rabatter oftast bara gäller under en begränsad tidsperiod. Därför kan det vara bra att vara beredd på att byta elavtal oftare än andra om man vill fortsätta ha låga elpriser.

Bästa & billigast elavtal

Frågor & svar

Vilket elbolag är billigast i Vårgårda?

Det är svårt att ge ett generellt svar kring vilket elbolag som är billigast i Vårgårda eftersom att elbolagen ofta justerar såväl elpriser som erbjudanden. För att hitta det som är billigast just nu kan det vara en bra idé att ta hjälp av en tjänst som jämför olika elbolag som till exempel Elskling.

Vilket elbolag ska man välja i Vårgårda?

För att få en bra bild över vilka elbolag som är bäst kan du använda dig av topplistan högre upp. Kom ihåg att gå igenom erbjudandet själv också så att du kan sätta dig in i exakt vad som gäller.

Hur får man ner elpriset i Vårgårda?

Ett bra sätt att få ner elpriset i Vårgårda är genom att byta elavtal. När man byter elavtal får man oftast ett bra starterbjudande samt bättre priser än vad man hade med det tidigare avtalet.

Hur ofta bör man byta sitt elavtal i Vårgårda?

Det finns inget facit kring hur ofta man bör byta sitt elavtal i Vårgårda men en strategi som varit lyckosam för många är att byta elavtal varje år. Gör man det kan man nämligen årligen ta del av kampanjer och andra specialerbjudanden som gör att månadskostnaden för el blir lägre.